Veel voorkomende hiaten

Wij zien in het algemeen een aantal hiaten in de financiele planning van een DGA. Of, noem het valkuilen.

Wanneer wij met u een integraal financieel uitwerken, worden deze hiaten zichtbaar. Dit is de voorwaarde om ze op te gaan lossen.

Welke hiaten en aandachtsgebieden komen wij vaak tegen:

  • Beperking van dividend-uitkering door de gekozen vorm van pensioenopbouw in de beheer BV. Dit is zeer actueel door de aanpassing van de pensioenwet per 2014.
  • Heeft u geld uit uw BV gehaald? Dit is feitelijk een lening. Het risico op naheffing / probleem met de fiscus en de altijd ongelukkige timing hiervan, moet goed worden afgewogen tegen een dividend uitkering.
  • Bent u voorbereid op verkoop van uw BV?
  • Bent u voorbereid op het ontvangen van de verkoopopbrengst van uw bedrijf zodat u hiervan de rest van uw leven kan profiteren?
  • Is uw structuur fiscaal robuust voor de verkoop van uw BV binnen een periode van circa 4 jaar?
  • Heeft u  een pensioenvoorziening en kunt u deze moeilijk doorgronden? De meeste accountants zetten een fiscale pensioenconstructie voor een DGA  op om “nu” belasting te besparen. In de toekomst bent u veelal veel minder goed in staat om te plannen. Uw pensioen maakt uw planning minder flexibel, star. Denkt u dat u in de eerste jaren van uw pensioen meer geld wilt uitgeven dan zeg rond uw 80e? Veel pensioen BV’s werken dergelijke logische fiscale vrijheid op dit moment tegen.

Dit is slechts een beperkt deel hiaten en veelvoorkomende aandachtspunten die wij aantreffen en oplossen.

Veel ondernemers beginnen laat met actieve pensioenopbouw en/of optimalisatie. “Mijn bedrijf is mijn pensioen”. Dit is te hopen en valt te bezien? Leest u hier verder over onze toegevoegde waarde om met meer zekerheid uw bedrijf uw pensioen te laten worden.

© Copyrights - Brain Capital

Brain Capital is volledig onafhankelijk en staat geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten en beschikt derhalve over alle wettelijke vergunningen die nodig zijn om als financieel dienstverlener te mogen opereren.